venerdì 18 gennaio 2013

WHB #367 Zuppa di cicoria e fagioli - Supa de cicoare de gradina si fasole boabe - Italian dandelion and borlotti bean soup



Ingredienti :
2 manciate di fagioli borlotti *
1 cespo non troppo grande di cicoria catalogna ( ma va bene anche la cicoria di campo )
1 cucchiaio di cipolla tritata
1 cucchiaio carota a cubetti piccoli
1 cucchiaio sedano (anche sedano rapa ) tritato 
2 cucchiai olio
3 cucchiai polpa di pomodoro
foglie di alloro 
sale, peperoncino ( facoltativo)


* - se usate i fagioli secchi dovrete lasciarli una notte ad ammollo poi farli bollire con acqua, sale, un filo di olio e una foglia di alloro
- se usate come me fagioli borlotti  freschi surgelati saltate l'ammollo e lessate direttamente i fagioli con acqua, sale, olio e alloro
- se usate i fagioli nella scatola scolateli, lavateli e passate al prossimo passo della ricetta


I fagioli lessi, vengono scolati, lavati  e versati in una ciotola. Metà gli teniamo cosi interi e 1/2 schiacciati con la forchetta.

Lavate e tagliate a pezzi da 1 cm la cicoria e lessatela in acqua salata.

Nella pentola dove prepariamo la zuppa mettete olio, cipolla, carote, sedano e sale, lasciate che si ammorbidiscono le verdure e aggiungete 500 ml  acqua o brodo vegetale  e la polpa di pomodoro. Lasciate bollire per 5 minuti e aggiungete i fagioli ( quelli interi e quelli schiacciati ) e la cicoria lessata e scolata .
Lasciate bollire a fuoco basso fino quando la zuppa è pronta ( 15-20 minuti al massimo)



in romana

Ingrediente :

2 pumni de fasole boabe *
1 capatina medie de cicoare de gradina sau un castron mai mare cu cicoare salbatica ( sau chiar papadie)
1 lingura cu ceapa tocata
1 lingura morcov tocat marunt
1 lingura telina tocata marunt ( tulpini sau radacina )
2 linguri cu ulei
3 linguri pulpa de rosii taiata cuburi
frunze de dafin
sare, ardei iute ( cu grija si optional)


* - daca aveti fasole uscata o puneti la inmuiat de cu seara si apoi o clatiti si o puneti la fiert in apa cu un strop de ulei, sare si o frunza de dafin
   - daca aveti ca mine fasole boabe proaspata congelata o puneti la fiert direct, fara inmuiere in apa cu sare, ulei si frunza de dafin
  - daca folositi fasole boabe din conserva , gata fiarta doar o scurgeti si o clatiti foarte bine si sunteti gata sa treceti la pasul urmator.


Cind fasolea este fiarta o scurgem si aruncam apa. Jumatate din cantitatea de fasole o strivim cu o furculita si cealalta jumatate o lasam intreaga, boabe.

In timp ce fierbe fasolea spalam si tocam de cca 1 cm lungime frunzele de cicoare si le punem la fiert in apa cu putina sare pina sunt moi.

In oala in care vom pregati supa punem ulei, ceapa, morcov, telina si sare , inabusim putin si apoi varsam 500 ml apa sau supa vegetala impreuna cu pulpa de rosii si ardeiul iute daca alegem sa il punem. Lasam sa fiarba la foc mediu 5 minute apoi adaugam fasolea fiarta si cea intreaga si cea strivita si cicoarea fiarta si scursa de apa .

Lasam supa sa fiarba pina cind consideram ca este gata ( in special morcovul trebvuie sa fie fiert caci restul ingredientelor sunt deja fierte). Cca 15-20 minute maxim.

Servim calda cu crutoane de piine sau cu o felie de piine prajita si stropita cu ulei de masline ,

english

ingredients:

200 gr boiled borlotti beans
1 medium bunch  italian dandelion ( chicory catalogna  )
1 tablespoon onion chopped
1 tablespoon carrot cut into small cubes
1 tablespoon celery (or celery root ) chopped
2 tablespoons oil
3 tablespoons tomato cubes
bay leaves
salt


The boiled borlotti beans are drained, washed and poured into a bowl. Keep it half of the borlotti beans and  mashed with a fork the other 1/2.

Washed and cut into pieces of 1 cm chicory and boil it  in salted water.

Put in a pot  oil, onion, carrots, celery and salt and let it soften, add 500 ml water or vegetable broth and tomato cubes. Let boil for 5 minutes, add all the beans and boiled  and drained chicory .

Simmer at low heat until  the soup is ready (around 15-20 minutes)    



This is my entryfor / Questo è il mio contributo al WHB #367 this week hosted by / questa settimana ospitatao da Simona  from/ del blog Briciole in english and italian / in inglese ed italiano.