Pasticcio di patate, zucchine e tonno - "Tort" de cartofi, dovlecel si ton



ingredienti :
2 patate grosse
1 zucchina
1 scatolla di tonno
2 uova
1 cucchiaio di formaggi gratuggiato
2 cucchiaio iogurt o panna acida
sale, pepe, olio
1 cucchiaio succo di limone e fette di limone
- le patate lessate
- la zucchina cubetti saltata in olio con sale
- le patate schiacciate + 2 tuorli+ formaggio e alla fine i albumi montati a neve meno 1-2 cucchiai di albumi montate a neve ammalgamate con le zucchine+ il tonno + succo di limone, yogurt o panna acida
- nella teglia sulla carta da forno o nella teglia imburrata e spolverata di pangratato due volte mettiamo l'impasto di patate, sopra le zucchine e il mousse di tonno .. e sopra le fette di limone..- inforniamo a 180°C per 20 minute o nelle forme di muffins per meno tempo
in romana:

Reteta cu ingrediente si cantitati imi apartine ( cita modestie ) este o improvizatie intre un gateau de cartofi ( care ar fii treebuit sa mai aiba un strat de cartofi deasupra) si un quiche in care am inlocuit aluatul cu piureul de cartofi ... Se poate servi ca aperitiv si in cazul asta e ideal sa fie pregatita in forme de muffins / monoportii , ca felul 2 ( si atunci reteta mea este de 4 portii ) sau ca fel unic de mincare ( reteta de mai jos devine pt 2 persoane) si pregatiti si serviti in caserole de sticla, ceramica sau portelan Dupa cum se vede in poze, la copt s-a crapat putin si apoi la taiat s-a crapat si mai mult ( poate mina imi tremura, poate era inca prea fierbinte, poate cutitul nu era bun.. pt o masa obisnuita nu e mare scofala dar daca vreti sa arate mai de expozitie parerea mea e sa le coaceti in forme mici de monoportie .... sau sa lasati sa se raceasca inainte de a taia ceea ce eu nu am facut caci imi era foame

ingrediente :
2 cartofi mari
1 zucchina / dovlecel
1 cutie de ton ( merge si alt peste fiert)
2 oua
1 lingura de brinza rasa ( ceva gen cascaval care sa se topeasca !)
2 linguri de iaurt (sau smintina )
sare, piper. ulei ( eu l-am folosit pe cel de la ton)
1 lingura de suc de lamiie felii de lamiie pt ornament

Se fierb cartofii, se caleste zucchina taiata cuburi in putin ulei cu putina sare, se scurge pestele de ulei au alt fel de sos. Peste cartofii fierti si striviti ca pt piure se adauga brinza si cele 2 galbenusuri si se amesteca bine sa se incorporeze. Albusurile se bat separat dar nu e nevoie sa fie spuma. 1-2 linguri de albusuri se adaua la zucchinele calite si restul se amesteca cu tonul, sucul de lamiie si smintina sau iartul ( eu am pus iaurt) de data asta se amesteca cu mixerul ca sa rezulte mai spumos. Daca preferati sa coaceti in forma mare si sa taiati bucati atunci e bine sa tapetati tava cu hirtie de copt, sau puteti sa ungeti tava cu unt si tapetati cu pesmet, eventual a si la gateu se face aceasta operatiune de 2 ori cu pauza de tinut tava in frigider intre cele 2 operatiuni .. in felul asta crusta a fii mai groasa si nu exista riscul sa se lipeasca de tava in plus se taie frumos si e aspectuos Am asezat strat de piure ( cu ou si brinza ), apoi strat de cuburi de zucchine si deasupra strat de mousse de ton ... ornat cu felia de lamiie si la cuptor la 180°C ( in cuptorul gata incalzit la mediu spre mare ) pina cind se coace ( depinde de marimea tavii .. cca 20 minute ) dc sunt forme mici se vor coace muuuuult mai rapid ...

Lasagnetta/raviolo aperto al radicchio e tonno - Lasagnetta cu radicchio de Chioggia si ton


ingredienti
1 radicchio 200 gr
1 scatoletta di tonno 160 gr ( o 2 di 80gr)
olio, sale
1 cucchiano di porro o cipolla
sfoglia :
100 gr farina 00 ( 80 farina 00 e 20 semola di grano duro)
1 uovo
sale
radicchio + porro / cipolla li facciamo brasare con sale e acqua .. alla fine aggiungiamo l'olio e il tonno
la sfoglia :
farina + uovo, impastiamo, lasciamo a riposare e stendiamo. Tagliamo a quadratti in el ) Facciamo sbolentare e raffredare le lasagne In un piatto mettiamo una lasagna , il condimento e cosi fino al'ultima .Per finire un filo d'olio EVO . Si possono scaldare a MO .



in romana:





Lasagnetta sau raviolo aperto ( raviolo deschis ) ... sunt foile de lasagna asezate direct in farfurie, nu coapte in cuptor .. adica o lasagna mai mica sau un raviolo care nu este umplut si apoi inchis pe margini ... E mult mai usor si mai de efect... metoda folosita des la restaurante sau cind sunteti in criza de timp ...





ingrediente pt 2 portii 1 radicchio de cca 200 gr 1 cutie de ton de 160 gr ( sau 2 de 80) ulei sare cca 1 lingurita de praz sau ceapa tocata ( se poate si fara ) pt foi : 100 gr faina 00 1 ou sare eu am folosit 80 gr faina 00 si 20 gr semola di grano duro ( in engl semolina flour gasiti aici traducerea si explicatia in mai multe limbi http://en.wikipedia.org/wiki/Semolina ... dupa mine este un gris din griu dur - un tip de griu divers de cel care creste in Europa centrala sau de est ... dar nu cred ca dc puneti 20 gr de gris din care aveti o sa fie ceva rau ... Semola asta are rolul de a face foaia mai grunjoasa ... nu fina... asa incit sosul sa stea pe ea, sa nu alunece la vale ... Se toaca radicchio si se amesteca cu prazul/ ceapa si putina sare, se pune in tigaie la foc mic cu capac deasupra sa se inabuse, sa transpire si sa se coaca in apa lui ... cind vedeti ca apa a scazut se mai adauga putina apa si s emai lasa la scazut fara capac de acum.... important e sa se inmoaie ... Cind e gata se adauga uleiul si tonul , se mai amesteca putin si e gata ... In acest timp se pregateste foaia: Faina se aseaza ca un deal in mijlocul plansetei, in mijloc se face o gaura in care se sparge oul, se pune un praf de sare si se bate usor oul cu furculita , pe masura ce se bate oul se ia cite putin din faina care il inconjoara si se incorporeaza ... tot asa pina cind ati incorporat toata faina ... acum se framinta cu mina pina cind aluatul nu mai este lipicios cu neted ( cit de neted poate fii cu semolina in el ) si elastic... se mai pune faina pe planseta dc e nevoie ... apoi se pune faina pe sucitor si se intinde foaia pina cind ajunge de 1 mm grosime ... sau mai exact sa va vedeti buricele degetelor prin ea ... Se taie cu roata ondulata sau cu un cutit in patrate. Separat se pune o oala cu apa+sare +putin ulei sa fiarba, cind clocoteste apa se trece pe focul cel mai mic si se pun pe rind patratele de coca in apa... dupa cit de mare e oala..nu prea multe odata ca sa nu se lipeasca intre ele ... numarati pina la 30 si le scoateti cu paleta cu gaurele, le aruncati intr-un castron cu apa rece care e bine sa fie asezat la mica distanta de oala ... din castron se pot scoate fara frica cu mina ( nu mai frig) si se aseaza pe un servet de in sau bumbac sa se scurga de excesul de apa . Cu foile care se oparesc pe rind si sosul ( radicchio+ ton) gata pregatit se incepe montarea turnuletzului ( lasagnettei). In fiecare farfurie se pune putin sos apoi o foaie si iar sos .. apoi alta foaie ... nu tb sa zic ca foile mai urite se pun la baza si cele mai aratoase se lasa pt deasupra .... Eu am terminat lasagnetta cu putin sos .. dar se poate sa o terminati si cu o foaie .. e tot una ... nu conteaza ... Peste fiecare lasagnetta se toarna un fir de ulei crud ( extravirgin de masline - de preferat dar nu obligatoriu )... si se servesc ... Daca tb sa mai asezati masa intre timp si ele se mai racesc se pot incalzi citeva secunde la MO ... sau dc aveti musafiri mai multi si evident nu puteti sa stati cu oala linga cind ei sunt deja la masa... se pot pregati pe o tava de sticla sau portelan bune pt cuptorul clasic si aspectoasa pt purtat la masa... se aseaza lasagnettele separat una de alta ... in asa fel incit sa le puteti lua cu paleta si aseza fiecare in cite o farfurie fara sa le stricati aspectul ...

Panino al latte - Chifle cu lapte



500 gr di farina
25 gr di lievito di birra
1 cucchiaio di sale
1 cucchiaio di zucchero
200 ml acqua tiepida
100 ml latte tiepido
speck, radicchio
1 cucchiao di burro o margarina per impastare
1 uovo per spennellare i panini

farina + lievito sciolto con il zucchero+ acqua+ latte +sale .. facciamo un impasto, alla fine dopa 30 minuti di impastare a mano ( o 10 con il robot) impastiamo con le mani unte di burro. Lasciamo a lievitare un paio d'ore. Dividiamo il impasto in 3 :una semplice, in una aggiungiamo lo speck e nel'altra il radicchio. Suddividiamo l'impasto in panini che lasciamo a lievitare sulla teglia con carta da forno. Spennellati con uovo sbattuto e infornato a 180-200°C per quasi 1 ora .
farciti caldi on mousse di mortadella o mortadella assomigliano ai panini di Calderino ( Bo) ..


mousse di mortadella:

mortadella
parmigiano
panna da montare
tutto in un frullatore e frullate fino ad ottenere un composto che sia omogeneo (non abbia pezzetti di mortadella).

in romana:


Traduc chifle chiar dc traducerea cuvant cu cuvant ar fii sandwich. Chifla odata coapta se poate taia si umple cu orice ... evident ca fiind o reteta din partile astea ( Bologna ) se va umple cu mortadella ( felii sau mouse asa cum am facut eu ).
Chiflele pot fii din aluat simplu sau se poate adauga ce aveam prin casa : bacon, sunca , speck ( ca mine), cascaval taiat cubuletze, radicchio ( asta am pus si eu ) ... sau altele : dovlecei, ciuperci, masline, ceapa ... in fine fiecare ce idee are ....


Ingrediente pt chifle :
500 gr faina
1 cub de drojdie ( 25 gr ) proaspata
1 lingurita de zahar
1lingura sare
20 ml ulei
200 ml apa calduta
100 ml lapte la temperatura camerei
1 ou pt uns chiflele
putin unt sau margarina pt framintat ( 1 lingura maxim)

eu am facut 3 tipuri: simple , cu speck si cu radicchio ( tocat marunt asa crud), deci putem adauga 2 linguri de speck taiat marunt si 2 linguri de radicchio taiat marunt

Se amesteca drojdia cu zaharul pina se lichefiaza apoi se adauga lichidele fara nici o ordine : ulei, apa , lapte .. peste se adauga faina in care am amestecat deja sarea si incepem sa framintam ... Daca aveti robot ( kitchenaid sau masina de piine ) se framinta 10 minute .. dc framintati ca mine cu minuta cred ca vreo 30 min cu mici pauze de tras sufletul... sau mai bine zis pina cind se dezlipeste de tot de pe castron. In acest moment abia am pus putin unt pe miini si am framintat cu miinile unse ( nu inainte caci inghitea grasimea si mai cerea alta ). Se lasa la crescut in loc retras .. eu am pus castronul aoperit cu un servet in cuptor si am inchis usa. Dca vreti sa grabiti dospirea nu uitati sa fii incalzit putin cuptorul 5 min la 50°C , apoi il stingeti, pe fundul lui puneti o oala cu apa clocotita si pe gratar castronul acoperit cu servet sau folie cu aluatul... in timp ff scurt aluatul va dospi. Eu am mers pe reteta clasica si deci a dospit 2 ore .... Apoi l-am impartit in 3 , am pus in cele 2 treimi speckul si respectiv radicchio si am framintat a doua oara fiecare treime de aluat dar nu cu ff multa putere sa nu ii sparg chiar de tot bulele de aer formate. L-am lasat sa mai dospeasca vreo 30 min. Am format chifle pe care le-am lasat sa creasca din nou pe tava ( cu hirtie de copt ). Cind erau crescute dublu ( aproape ) le-am uns cu ou batut si le-am pus la cuptor la foc mediu ( 180-200 ° C ) in cuptorul gata incalzit. Se coc pina se rumenesc, eventual se mai invirte tava dc nu coace cuptorul uniform...
Mousse de mortadela
Chifla calda ( nu fierbinte) am crestat-o si am umplut-o cu mozzarella si mouse de mortadela . Mouse-ul de mortadela obtinut prin mixarea in mixerul vertical ( minipimer, blender, robot, trittatutto ) a unor felii de mortadela + parmezan ras + putina frisca (smintina dulce) lichida ... se poate bate frisca lichida ( neindulcita ) pina devine frisca cu mortadela si parmezanul devenite crema cum se amesteca albusurile spuma pt pandispan ....

Pasta risottata in salsa de carote - Paste fierte direct in sos de morcovi


ingredienti:
200 gr pasta corta( mezze penne )
2 carote grattuggiate
olio
rosmarino
50-60 gr formaggio Gouda o parmeggiano/ grana
600 ml brodo vegetale
sale
facciamo un soffrito con le carote, olio, rosmarino .. aggiungiamo la pasta e il brodo piano piano come per un risotto Alla fine aggiungiamo il formaggio e facciamo mantecare

in romana:


tot din seria pastelor fierte in stil risotto ... sosesc cu INVENTIA MEA .... am vrut sa fac risotto cu morcovi ( marea mea iubire, mare) si cum nu aveam bob de orez in casa dar incepusem deja sa rad morcovii m-am orientat ...
ingrediente x 2 portii mari :
200 gr paste scurte ( mezze penne )
2 morcovi medii rasi
2 linguri ulei
1 ramurica mica de rozmarin
50-60 gr brinza rasa ( eu Gouda.. deci ceva stil cascaval dar ar fii mers tare bine si parmezan ) cca 600 ml supa de legume sare cit e nevoie
Se pun morcovii rasi ( pe razatoarea mare ) la inabusit cu ulei si un praf de sare si evident ceapa dc ati hotarit ca o vreti .. cind s.au inmuiat se adauga pastele + rozmarinul .. se mai invirte cit sa se imprieteneasca intre ele si apoi se adauga supa fierbinte ... Supa tb sa fie calda mereu, la fel ca la risotto se tine pe foc mic linga oala in care fierb pastele .. se pun mai intii vreo 300 ml si apoi pe rind cind scade cit va fii nevoie .. Nu uitati ca pastele ca si orezul inghid lichid in mod diferit ... Focul mediu .... Cind pastele sunt fierte dupa gustul vostru se stinge flacara si se adauga brinza .. se amesteca bine ... si se serveste ...
Se poate face la fel cu dovleac ras sau taiat cubulete mici de tot . Evident ca se pot fierbe pastele separat, scurge si amesteca cu sos de morcovi si brinza rasa .. dar ar fii alta reteta

Torta morbida alla frutta - Prajitura pufoasa cu fructe



ingredienti :
3 uova
14 cucchiai di zucchero
14cucchiai olio ( o 7 olio e 7 burro fusso)
14 cucchiai latte
1 bustina lievito per dolci
24 cucchiai farina 00
frutta
Prepariamo la frutta , lavata, asciugata e poi infarinata
Ammalgamiamo gli ingredienti e versiamo nella teglia imburata e infarinata .. Mettiamo la frutta sopra e inforniamo a 180°C per piu' di 30 minuti e meno di 60 minuti .. o fino quando avra un colore dorato. Mettiamo sopra zucchero a velo e serviamo con un gelatto o con la panna montata.

in romana:
Reteta este dintr-o revista Practic ( ceva cu retete pentru Paste de acum vreo 2-3 ani ) ingrediente :
3 oua
14 linguri zahar
14 linguri ulei ( eu am pus insa 7 ulei si 7 margarina topita/lichida)
14 linguri lapte
1 praf de copt ( eu am pus o lingura cu virf caci nu stiam cit e de mare plicul de praf de copt romanesc)
24 linguri de faina lingurile toate normale, NU cu virf
Se pregatesc fructele : eu am avut prune si piersici la seria 2 si la prima am mai avut si struguri mari albi... la struguri e bine sa le scoateti simburii caci mie nu mi.a placut sa ii aud crantzanind intre dinti ... Fructele spalate, uscate si apoi taiate cubulete . Apoi am amestecat toate ingredientele, fara nici o logica ... se poate cu mixerul dar si cu lingura sau telul in forma de para e ok ( eu asa am facut). In timpul asta se incalzeste cuptorul la 180°C Se toarna aluatul in tava unsa si se aseza deasupra fructele cu coaja catre aluat si pulpa in sus ( sfat numai pt incepatori ..). Grija mare caci creste in inaltime aproape dublu !!! deci tava inalta ... a mea e mare cit cuptorul ( o sa o masaor si revin )si inalta de vreo 6 cm se coace la foc mediu ( 180 °c ) PINA SE RUMENESTE .. oricum mai mult de 30 min dar mai putin de 1 ora .... Se pudreaza la sf cu zahar , se serveste cu frisca sau cu inghetata

Ultimi commenti